Nowy Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie Zobacz większe

Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie

Nowy produkt

130,00 zł brutto

Opis

Data wydania 2017
Wydawca AWF Katowice
ISBN 978-83-64036-81-1
Autor Grzegorz Zydek, Małgorzata Michalczyk, Adam Zając

Więcej informacji

Od autorów

       Mamy przyjemność oddać w państwa ręce kolejną pozycję z zakresu żywienia 
i suplementacji osób aktywnych fizycznie przygotowaną przez pracowników 
naukowych Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach z udziałem innych 
specjalistów w obrębie tej dziedziny.
       Pierwszą pozycję dotyczącą tej tematyki wy-dano w 1997 roku przy 
znacznym udziale absolwentki AWF Katowice, 5-krotnej Miss Fitness 
Świata, Kamili Porczyk. Wtedy też zawiązała się znacząca współpraca 
pomiędzy uczelnią a firmą Olimp, czego owocem były kolejne wydania 
wspomnianej publikacji. Niniejsza praca jest już 10. pozycją – 
rozszerzoną i uzupełnioną o najbardziej aktualną wiedzę.

 

W jej przygotowaniu uczestniczyło aż 10. pracowników naukowych, a jej 
powstanie było możliwe dzięki istotnemu wsparciu sponsorów: Olimp 
Laboratories, AWF Katowice, dfMedica, Wody Karpackie oraz Medikatha. 
Jest to bardzo obszerna monografia. Poruszono w niej zarówno 
zagadnienia podstawowe, związane z ewolucją żywienia człowieka, jak 
również aktualne kwestie zagrożeń żywieniowych XXI wieku. Ponadto 
przedstawiono w niej szczegółowy opis metabolizmu wysiłkowego, aby 
każdemu czytelnikowi umożliwić pojęcie elementarnej wiedzy związanej z 
przyswajaniem mikro i makro składników pokarmowych oraz z ich 
wykorzystaniem, zarówno w spoczynku, jak i podczas pracy mięśniowej o 
różnym charakterze czy zmiennej objętości i intensywności wysiłku. W 
niniejszej pracy bardzo szeroko opisano podstawowe składniki pokarmowe – 
takie jak węglowodany, białka i tłuszcze – sygnalizując ich pochodzenie 
oraz wartość odżywczą czy funkcje metaboliczne w organizmie człowieka. 
Ponadto rozdział dotyczący nawodnienia organizmu rozszerzono o 
właściwości metaboliczne wody alkalicznej – zarówno w odniesieniu do 
stanów chorobowych, jak i możliwości wysiłkowych w sporcie. Witaminy i 
minerały opisano w nieco odmienny sposób, natomiast w przypadku stresu 
oksydacyjnego i suplementacji antyoksydacyjnej przytoczono dane z 
najnowszych pozycji światowej literatury. Poruszono także zagadnienia 
produkcji suplementów diety i kontroli ich jakości. Z uwagi na 
systematyczne udoskonalanie niektórych suplementów i pojawianie się 
całkiem nowych rozdział dotyczący suplementów diety dla sportowców i 
osób aktywnych fizycznie całkowicie przeredagowano i uzupełniono o 
najnowsze doniesienia naukowe.
       W nowej wersji publikacji przedstawiono sposoby analizy i programowania 
diety dla potrzeb sportu wyczynowego, odchudzania i walki z różnymi 
chorobami metabolicznymi. Podano także szereg przykładów programowania 
diet dla wielu dyscyplin sportu – uwzględniając ich specyfikę pod 
kątem wydatku energetycznego i metabolizmu wysiłkowego – oraz sposoby 
wspomagania suplementacyjnego w tych dyscyplinach.
       Ważnym aspektem tej pozycji są rekomendacje żywieniowo-suplementacyjne 
dla młodzieży uprawiającej sport wyczynowo. Natomiast całkiem 
nowatorskim jej elementem jest rozdział dotyczący zaleceń żywieniowych 
i suplementacyjnych podczas treningu wysokogórskiego oparty nie tylko o 
doniesienia z literatury, ale także wynikający z doświadczeń i 
eksperymentów autorów.
       Jeden z ciekawszych rozdziałów pracy dotyczy dietetyczno-treningowych 
zaleceń walki z nadwagą i otyłością. W nim poruszono nowe sposoby 
łączenia różnych form aktywności ruchowej z odpowiednim sposobem 
żywienia. Do tych kwestii nawiązano w innym rozdziale – dotyczącym 
kuracji hormonalnych w strategii odchudzającej i przeciwstarzeniowej – 
którego tematyka zyskała ogromną popularność na świecie.
       Do niezwykle nowatorskich aspektów tej monografii można zaliczyć 
zagadnienia dotyczące mikrobiomu, psychodietetyki oraz nutrigenetyki i 
nutrigenomiki. W rozdziałach opisujących te kwestie wyjaśniono: jak 
ważne – dla naszego zdrowia i odporności – jest utrzymanie odpowiedniej 
mikroflory jelitowej; jak mózg steruje naszym sposobem żywienia oraz 
jak geny determinują preferencje i nietolerancje pokarmowe.
       Końcowe rozdziały wprowadzają czytelnika w pojęcie dietetycznej 
diagnostyki laboratoryjnej oraz przypominają, jak masa i skład ciała 
człowieka wpływa na zdrowie i wydolność fizyczną.
Niniejszy podręcznik stanowi obszerne źródło wiedzy dla bardzo 
szerokiej grupy odbiorców włącznie ze sportowcami, trenerami 
personalnymi, dietetykami, osobami z chorobami metabolicznymi oraz dla 
wszystkich osób aktywnych fizycznie, które chcą poprawić swoją sylwetkę 
i stan zdrowia.


Prof. dr hab. Adam Zając

 

 

 

Spis treści:

 

OD AUTORÓW

 

CZĘŚĆ I

 

ROZDZIAŁ 1.

ŻYWIENIOWE ZAGROŻENIA WSPÓŁCZESNEGO CZŁOWIEKA

 

1.1.    Jak wyżywić gatunek ludzki

1.2.    Prawdy na temat artykułów spożywczych uchodzących za zdrowe

1.3.    Człowiek składnikiem światowych odpadów

1.4.    Największe mity na temat zdrowego odżywiania

1.5.    Twój drugi mózg

1.6.    Wszechobecne trucizny kryjące się w naszym pokarmie

 

ROZDZIAŁ 2.

ŻYWIENIE A LUDZKIE GENUM-PALEODIETA

 

ROZDZIAŁ 3.

METABOLIZM WYSIŁKOWY

 

3.1. Wprowadzenie

3.2. Mięśnie szkieletowe – struktura i funkcja

3.3. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego

3.4. Podstawowe systemy energetyczne

3.5. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych w mięśniach szkieletowych

3.6. Ogólne aspekty regulacji metabolizmu

3.7. Udział hormonów w metabolizmie wysiłkowym

3.8. Regulacja aktywności enzymatycznej

3.9. Podsumowanie

 

ROZDZIAŁ 4.

WĘGLOWODANY – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM

 

4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie

4.2. Rekomendacje do zawartości węglowodanów w diecie

4.3. Źródła węglowodanów

4.4. Trawienie węglowodanów

4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny

4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożywanie węglowodanów

4.7. Ogólne spożywanie węglowodanów

 

ROZDZIAŁ 5.

TŁUSZCZE – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM

 

5.1 Rodzaje tłuszczów i ich znacznie

5.2. Rekomendacje do zawartości tłuszczów w diecie

5.3. Źródła tłuszczów

5.4. Trawienie tłuszczów

5.5. Tłuszcze a wysiłek fizyczny

5.6. Tłuszcze jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku

5.7. Ogólne zasady spożywania tłuszczów

 

ROZDZIAŁ 6.

BIAŁKA – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM

 

6.1. Rodzaje białek i ich znaczenie

6.2. Rekomendacje do zawartości białka w diecie

6.3. Źródła biała

6.4. Trawienie białek w przewodzie pokarmowym

6.5. Białka a wysiłek fizyczny

6.6. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnie fizycznie

6.7. Ogólne zasady spożywania białek

 

RODZIAŁ 7.

PŁYNY – RODZAJE I ICH ROLA W NAWADNIANIU ORGANIZMU

 

7.1. Równowaga wodna

7.2. Hyponatremia

7.3. Opóźnianie żołądka z płynów a wysiłek fizyczny 

7.4. Opóźnianie żołądka i skład płynów

7.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie straty wody

7.6. Wody pitne i ich wpływ na organizm człowieka

 

RODZIAŁ 8.

WITAMINY I MINERAŁY CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM

 

8.1. Ogólna charakterystyka witamin i minerałów

8.2. Witaminy

8.3. Minerały

8.4. Jakość preparatów witaminowo – mineralnych

 

RODZIAŁ 9.

ANTYOKSYDANTY, WOLNE RODNIKI, STRES OKSYDACYJNY

 

9.1. Reaktywne formy tlenu –RFT

9.2. Stres oksydacyjny

9.3. Obrona antyoksydacyjna

9.4. Fitochemikalia

 

RODZIAŁ 10.

SUPLEMENTY DIEDY DLA SPORTOWCÓW I OSÓB AKTYWNYCH FIZYCZNIE

 

10.1. Potencjał osoby trenującej

10.2. Klasyfikacja suplementów diety

10.3. Odżywki wysokobiałkowe

10.4. Produkty aminokwasowe

10.5. Odzywki węglowodanowe

10.6. Odzywki węglowodanowe – białkowe

10.7. Zdrowe tłuszcze

10.8. Produkty z kreatyną

10.9. Produkty przedtreningowe

10.10. Produkty modulujące poziom hormonów

10.11. Suplementy wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej

10.12. Produkty prozdrowotne

 

RODZIAŁ 11.

WYBRANE SUBSTANCJE DODATOWO STOSOWANIE W PRODUCJI SUPLEMENTÓW DIETY

 

CZĘŚĆ II

 

ROZDZIAŁ 12.

ANALIZA I PROGRAMOWANIE DIETY SPORTOWCÓW

 

12.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców

12.2. Analiza diety i suplementacji – na przykładzie zawodnika uprawiającego biegi przez płotki na 400m

RODZIAŁ 13.

DIETA I SUPLEMENTACJA W WYBRANYH DYSCYPLINACH SPORTU

 

13.1. Personalizacja diety sportowców

13.2. Przykładowe rozwiązania dietetyczno - suplementacyjnie w różnych dyscyplinach sportu i treningu rekreacyjnym

 

RODZIAŁ 14.

DIETA I SUPLEMENTACJA MŁODEGO SPORTOWCA

 

14.1. Zapotrzebowanie energetyczno – odżywcze młodego sportowca

14.2. Zapotrzebowanie na płyny młodego sportowca

 

ROZDZIAŁ 15.

DIETA I SUPLEMENTACJA PODCZAS TRENINGU WYSOKOGÓRSKIEGO

 

15.1. Masa i skład ciała podczas treningu wysokogórskiego

15.2. Nawadnianie organizmu podczas treningu wysokogórskiego

15.3. Rekomendacje do spożycia węglowodanów

15.4. Antyoksydanty

15.5. Zasoby żelaza

15.6. Witamina D

15.7. Wykorzystanie substancji alkalizujących

15.8. Podsumowanie

 

RODZIAŁ 16.

DIETOTERAPIA W WYBRANYCH CHOROBACH O PODŁOŻU METABOLICZNYM I IMMUNOLOGICZNYM

 

16.1. Żywienie w wybranych chorobach na podłożu metabolicznym

16.2. Żywienie w wybranych chorobach o podłożu immunologicznym

 

RODZIAŁ 17.

DIETETYCZNO TRENINGOWE METODY WALKI Z NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ

 

17.1. Kryteria i klasyfikacja nadwagi i otyłości

17.2. Rola diet w procesie redukowania masy ciała i tkanki tłuszczowej

17.3. Rola ćwiczeń odchudzających w procesie redukowania masy ciała i tkanki tłuszczowej

17.4. Wyznaczenie stref wysiłkowych

17.5. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałość i siłę mięśniową

17.6. Podsumowanie

 

ROZDZIAŁ 18.          

KURACJE HORMONALNE W STRATEGII ODCHUDZAJĄCEJ I ODMŁADZAJĄCEJ

(PRZECIWSTARZENIOWEJ)  

 

18.1. Proces Starzenia Się   

18.2. Struktura Chemiczna I Mechanizm Wydzielania Gh   

18.3. Regulacja Osi Neuroendokrynnej Gh  

18.4. Zmienność Uwalniania Gh W Rozwoju Ontogenetycznym 

18.5. Właściwości I Mechanizm Uwalniania Testosteronu  

18.6. Terapie Medyczne I Kuracje Uzupełniające Rhgh, T I Igf-1      

18.7. Wpływ Gh I T Na Parametry Morfologiczne

18.8. Gh I T A Układ Sercowo-Naczyniowy 

18.9. Wpływ Gh I T Na Kondycję Układu Kognitywnego    

18.10. Wskazania I Strategie Kierunkowych Kuracji Hormonalnych Rhgh I

18.11. Objawy Niepożądane Kuracji  Rhgh I T   

18.12. Gh A Mózg

18.13. Standardy Terapii Monitorowanej    

18.14. Algorytm Postępowania W Przeciwstarzeniowej Terapii Gh    

 

 

ROZDZIAŁ 19.           

ZABURZENIA MIKROBIOMU U OSÓB AKTYWNYCH. ZNACZENIE TERAPII PROBIOTYCZNYCH

W SPORCIE   

 

ROZDZIAŁ 20.          

NUTRIGENETYKA, NUTRIGENOMIKA I EPIGENETYKA W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA  

 

20.1. Nutrigenetyka     

20.2. Nutrigenomika, Nutrigenetyka, Epigenetyka – Znaki Przyszłości     

20.3. Choroby Dietozależne O Udowodnionym Związku Z Genami   

 

ROZDZIAŁ 21.           

PSYCHODIETETYKA – WYBRANE ZAGADNIENIA 

 

Wprowadzenie Do Tematyki Rozdziału 

21.1. Uwarunkowania Psychologiczne, Zachowań Żywieniowych Kształtowane

I Utrwalane W Strukturze Osobowości

21.2. Uwarunkowania Antropologiczne I Kulturowe Żywienia    

21.3. Zaburzenia Odżywiania A Zaburzenia Emocjonalne I Choroby Psychiczne

(Food-Mood Connection).    

21.4. Psychologiczne Sterowanie Zmianą Sposobu Żywienia    

 

CZĘŚĆ III

 

ROZDZIAŁ 22.           

MASA I SKŁAD CIAŁA A ZDROWIE I WYDOLNOŚĆ FIZYCZNA   

 

22.1. Skład Ciała W Sporcie 

22.2. Skład Ciała A Możliwości Wysiłkowe   

22.3. Zawartość Tkanki Tłuszczowej W Organizmie Osób Nietrenujących ITrenujących 

22.4. Definicje I Klasyfikacje Otłuszczenia Organizmu

22.5. Metody Pomiaru Składu Ciała     

 

ROZDZIAŁ 23.           

DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA W DIETETYCE 

 

PIŚMIENNICTWO   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinie

Brak opinii klientów w tym momencie.

Dodaj komentarz

Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie

Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie