Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie

130,00 zł
  • ISBN: 

    978-83-64036-81-1

  • Autor: 

    Grzegorz Zydek, Małgorzata Michalczyk, Adam Zając

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2017

  • Format: 

    21.5x30.5cm

  • Liczba stron: 

    401

  • Oprawa: 

    Twarda

Ilość

  W jej przygotowaniu uczestniczyło aż 10. pracowników naukowych, a jej powstanie było możliwe dzięki istotnemu wsparciu sponsorów: Olimp Laboratories, AWF Katowice, dfMedica, Wody Karpackie oraz Medikatha.Jest to bardzo obszerna monografia. Poruszono w niej zarówno zagadnienia podstawowe, związane z ewolucją żywienia człowieka, jak również aktualne kwestie zagrożeń żywieniowych XXI wieku. Ponadto przedstawiono w niej szczegółowy opis metabolizmu wysiłkowego, aby każdemu czytelnikowi umożliwić pojęcie elementarnej wiedzy związanej z przyswajaniem mikro i makro składników pokarmowych oraz z ich wykorzystaniem, zarówno w spoczynku, jak i podczas pracy mięśniowej o różnym charakterze czy zmiennej objętości i intensywności wysiłku. W niniejszej pracy bardzo szeroko opisano podstawowe składniki pokarmowe – takie jak węglowodany, białka i tłuszcze – sygnalizując ich ochodzenie oraz wartość odżywczą czy funkcje metaboliczne w organizmie człowieka. Ponadto rozdział dotyczący nawodnienia organizmu rozszerzono o właściwości metaboliczne wody alkalicznej – zarówno w odniesieniu do stanów chorobowych, jak i możliwości wysiłkowych w sporcie. Witaminy i minerały opisano w nieco odmienny sposób, natomiast w przypadku stresu oksydacyjnego i suplementacji antyoksydacyjnej przytoczono dane z najnowszych pozycji światowej literatury. Poruszono także zagadnienia produkcji suplementów diety i kontroli ich jakości. Z uwagi na systematyczne udoskonalanie niektórych suplementów i pojawianie się całkiem nowych rozdział dotyczący suplementów diety dla sportowców i osób aktywnych fizycznie całkowicie przeredagowano i uzupełniono o najnowsze doniesienia naukowe. W nowej wersji publikacji przedstawiono sposoby analizy i programowania diety dla potrzeb sportu wyczynowego, odchudzania i walki z różnymi chorobami metabolicznymi. Podano także szereg przykładów programowania diet dla wielu dyscyplin sportu – uwzględniając ich specyfikę pod kątem wydatku energetycznego i metabolizmu wysiłkowego – oraz sposoby wspomagania suplementacyjnego w tych dyscyplinach.Ważnym aspektem tej pozycji są ekomendacje żywieniowo-suplementacyjne dla młodzieży uprawiającej sport wyczynowo. Natomiast całkiem nowatorskim jej elementem jest rozdział dotyczący zaleceń żywieniowych i suplementacyjnych podczas treningu wysokogórskiego oparty nie tylko o doniesienia z literatury, ale także wynikający z doświadczeń i eksperymentów autorów. Jeden z ciekawszych rozdziałów pracy dotyczy dietetyczno-treningowych zaleceń walki z nadwagą i otyłością. W nim poruszono nowe sposoby łączenia różnych form aktywności ruchowej z odpowiednim sposobem żywienia. Do tych kwestii nawiązano w innym rozdziale – dotyczącym kuracji hormonalnych w strategii odchudzającej i przeciwstarzeniowej – którego tematyka zyskała gromną popularność na świecie.Do niezwykle nowatorskich aspektów tej monografii można zaliczyć zagadnienia dotyczące mikrobiomu, psychodietetyki oraz nutrigenetyki i nutrigenomiki. W rozdziałach opisujących te kwestie wyjaśniono: jak ważne – dla naszego zdrowia i odporności – jest utrzymanie odpowiedniej mikroflory jelitowej; jak mózg teruje naszym sposobem żywienia oraz jak geny determinują preferencje i nietolerancje pokarmowe.Końcowe rozdziały wprowadzają czytelnika w pojęcie dietetycznej diagnostyki aboratoryjnej oraz przypominają, jak masa i skład ciała człowieka wpływa na zdrowie i wydolność fizyczną. Niniejszy podręcznik stanowi obszerne źródło wiedzy dla bardzo szerokiej grupy odbiorców włącznie ze sportowcami, trenerami personalnymi, dietetykami, osobami z chorobami metabolicznymi oraz dla wszystkich osób aktywnych fizycznie, które chcą poprawić swoją sylwetkę i stan zdrowia.


Prof. dr hab. Adam Zając

Spis treści:

OD AUTORÓW
CZĘŚĆ I
ROZDZIAŁ 1. ŻYWIENIOWE ZAGROŻENIA WSPÓŁCZESNEGO CZŁOWIEKA

1.1.    Jak wyżywić gatunek ludzki
1.2.    Prawdy na temat artykułów spożywczych uchodzących za zdrowe
1.3.    Człowiek składnikiem światowych odpadów
1.4.    Największe mity na temat zdrowego odżywiania
1.5.    Twój drugi mózg
1.6.    Wszechobecne trucizny kryjące się w naszym pokarmie

ROZDZIAŁ 2. ŻYWIENIE A LUDZKIE GENUM-PALEODIETA

ROZDZIAŁ 3. METABOLIZM WYSIŁKOWY
 
3.1. Wprowadzenie
3.2. Mięśnie szkieletowe – struktura i funkcja
3.3. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego
3.4. Podstawowe systemy energetyczne
3.5. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych w mięśniach szkieletowych
3.6. Ogólne aspekty regulacji metabolizmu
3.7. Udział hormonów w metabolizmie wysiłkowym
3.8. Regulacja aktywności enzymatycznej
3.9. Podsumowanie

ROZDZIAŁ 4. WĘGLOWODANY – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM
 
4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie
4.2. Rekomendacje do zawartości węglowodanów w diecie
4.3. Źródła węglowodanów
4.4. Trawienie węglowodanów
4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny
4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożywanie węglowodanów
4.7. Ogólne spożywanie węglowodanów

ROZDZIAŁ 5. TŁUSZCZE – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM

5.1 Rodzaje tłuszczów i ich znacznie
5.2. Rekomendacje do zawartości tłuszczów w diecie
5.3. Źródła tłuszczów
5.4. Trawienie tłuszczów
5.5. Tłuszcze a wysiłek fizyczny
5.6. Tłuszcze jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku
5.7. Ogólne zasady spożywania tłuszczów

ROZDZIAŁ 6. BIAŁKA – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM

6.1. Rodzaje białek i ich znaczenie
6.2. Rekomendacje do zawartości białka w diecie
6.3. Źródła biała
6.4. Trawienie białek w przewodzie pokarmowym
6.5. Białka a wysiłek fizyczny
6.6. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnie fizycznie
6.7. Ogólne zasady spożywania białek

RODZIAŁ 7. PŁYNY – RODZAJE I ICH ROLA W NAWADNIANIU ORGANIZMU

7.1. Równowaga wodna
7.2. Hyponatremia
7.3. Opóźnianie żołądka z płynów a wysiłek fizyczny 
7.4. Opóźnianie żołądka i skład płynów
7.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie straty wody
7.6. Wody pitne i ich wpływ na organizm człowieka

RODZIAŁ 8. WITAMINY I MINERAŁY CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM

8.1. Ogólna charakterystyka witamin i minerałów
8.2. Witaminy
8.3. Minerały
8.4. Jakość preparatów witaminowo – mineralnych

RODZIAŁ 9. ANTYOKSYDANTY, WOLNE RODNIKI, STRES OKSYDACYJNY

9.1. Reaktywne formy tlenu –RFT
9.2. Stres oksydacyjny
9.3. Obrona antyoksydacyjna
9.4. Fitochemikalia

RODZIAŁ 10. SUPLEMENTY DIEDY DLA SPORTOWCÓW I OSÓB AKTYWNYCH FIZYCZNIE

10.1. Potencjał osoby trenującej
10.2. Klasyfikacja suplementów diety
10.3. Odżywki wysokobiałkowe
10.4. Produkty aminokwasowe
10.5. Odzywki węglowodanowe
10.6. Odzywki węglowodanowe – białkowe
10.7. Zdrowe tłuszcze
10.8. Produkty z kreatyną
10.9. Produkty przedtreningowe
10.10. Produkty modulujące poziom hormonów
10.11. Suplementy wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej
10.12. Produkty prozdrowotne

RODZIAŁ 11. WYBRANE SUBSTANCJE DODATOWO STOSOWANIE W PRODUCJI SUPLEMENTÓW DIETY

CZĘŚĆ II

ROZDZIAŁ 12. ANALIZA I PROGRAMOWANIE DIETY SPORTOWCÓW

12.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców
12.2. Analiza diety i suplementacji – na przykładzie zawodnika uprawiającego biegi przez płotki na 400m

RODZIAŁ 13. DIETA I SUPLEMENTACJA W WYBRANYH DYSCYPLINACH SPORTU

13.1. Personalizacja diety sportowców
13.2. Przykładowe rozwiązania dietetyczno - suplementacyjnie w różnych dyscyplinach sportu i treningu rekreacyjnym
 
RODZIAŁ 14. DIETA I SUPLEMENTACJA MŁODEGO SPORTOWCA

14.1. Zapotrzebowanie energetyczno – odżywcze młodego sportowca
14.2. Zapotrzebowanie na płyny młodego sportowca

ROZDZIAŁ 15. DIETA I SUPLEMENTACJA PODCZAS TRENINGU WYSOKOGÓRSKIEGO

15.1. Masa i skład ciała podczas treningu wysokogórskiego
15.2. Nawadnianie organizmu podczas treningu wysokogórskiego
15.3. Rekomendacje do spożycia węglowodanów
15.4. Antyoksydanty
15.5. Zasoby żelaza
15.6. Witamina D
15.7. Wykorzystanie substancji alkalizujących
15.8. Podsumowanie

RODZIAŁ 16. DIETOTERAPIA W WYBRANYCH CHOROBACH O PODŁOŻU METABOLICZNYM I IMMUNOLOGICZNYM

16.1. Żywienie w wybranych chorobach na podłożu metabolicznym
16.2. Żywienie w wybranych chorobach o podłożu immunologicznym

RODZIAŁ 17. DIETETYCZNO TRENINGOWE METODY WALKI Z NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ

17.1. Kryteria i klasyfikacja nadwagi i otyłości
17.2. Rola diet w procesie redukowania masy ciała i tkanki tłuszczowej
17.3. Rola ćwiczeń odchudzających w procesie redukowania masy ciała i tkanki tłuszczowej
17.4. Wyznaczenie stref wysiłkowych
17.5. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałość i siłę mięśniową
17.6. Podsumowanie

ROZDZIAŁ 18. KURACJE HORMONALNE W STRATEGII ODCHUDZAJĄCEJ I ODMŁADZAJĄCEJ (PRZECIWSTARZENIOWEJ)  

18.1. Proces Starzenia Się   
18.2. Struktura Chemiczna I Mechanizm Wydzielania Gh   
18.3. Regulacja Osi Neuroendokrynnej Gh  
18.4. Zmienność Uwalniania Gh W Rozwoju Ontogenetycznym 
18.5. Właściwości I Mechanizm Uwalniania Testosteronu  
18.6. Terapie Medyczne I Kuracje Uzupełniające Rhgh, T I Igf-1      
18.7. Wpływ Gh I T Na Parametry Morfologiczne
18.8. Gh I T A Układ Sercowo-Naczyniowy 
18.9. Wpływ Gh I T Na Kondycję Układu Kognitywnego    
18.10. Wskazania I Strategie Kierunkowych Kuracji Hormonalnych Rhgh I
18.11. Objawy Niepożądane Kuracji  Rhgh I T   
18.12. Gh A Mózg
18.13. Standardy Terapii Monitorowanej    
18.14. Algorytm Postępowania W Przeciwstarzeniowej Terapii Gh    

ROZDZIAŁ 19. ZABURZENIA MIKROBIOMU U OSÓB AKTYWNYCH. ZNACZENIE TERAPII PROBIOTYCZNYCH W SPORCIE   

ROZDZIAŁ 20. NUTRIGENETYKA, NUTRIGENOMIKA I EPIGENETYKA W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA  

20.1. Nutrigenetyka     
20.2. Nutrigenomika, Nutrigenetyka, Epigenetyka – Znaki Przyszłości     
20.3. Choroby Dietozależne O Udowodnionym Związku Z Genami   

ROZDZIAŁ 21. PSYCHODIETETYKA – WYBRANE ZAGADNIENIA 

Wprowadzenie Do Tematyki Rozdziału 

21.1. Uwarunkowania Psychologiczne, Zachowań Żywieniowych Kształtowane I Utrwalane W Strukturze Osobowości
21.2. Uwarunkowania Antropologiczne I Kulturowe Żywienia    
21.3. Zaburzenia Odżywiania A Zaburzenia Emocjonalne I Choroby Psychiczne (Food-Mood Connection).    
21.4. Psychologiczne Sterowanie Zmianą Sposobu Żywienia    

CZĘŚĆ III
ROZDZIAŁ 22. MASA I SKŁAD CIAŁA A ZDROWIE I WYDOLNOŚĆ FIZYCZNA   

22.1. Skład Ciała W Sporcie 
22.2. Skład Ciała A Możliwości Wysiłkowe   
22.3. Zawartość Tkanki Tłuszczowej W Organizmie Osób Nietrenujących ITrenujących 
22.4. Definicje I Klasyfikacje Otłuszczenia Organizmu
22.5. Metody Pomiaru Składu Ciała     

ROZDZIAŁ 23. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA W DIETETYCE 

PIŚMIENNICTWO   

Określone odniesienia